The house by the trees

Houses

About Project

Pallodia, 2017

This weekend house meant as a gathering and retreat place for a gujarati family is located in western locality of Ahmedabad. The design brief given was to develop the place more like a small resort. Keeping the essential brief in mind, the house is designed as two blocks separated by open to sky green space. The idea was to allow natural elements into these blocks and engage the user with these elements. The front block has the living, dining and verandah spaces which are more public in nature and are interpreted by a glass pavilion. The rear block houses the private bedroom spaces and kitchen and hence more stark and introverted in expression. A sense of openness and flow prevails towards the garden side.

The house by the Trees is a gathering and retreat place on the outskirts of Ahmedabad set amidst the existing neem, chikoo and amla trees. The brief given was to have a spacious and open place yet addressing security concerns

Our primary concern was to weave the house layout with the existing trees, resulting into some trees within the house courts and some trees along its edge and thus random location of existing trees defined the extend of the house. The house is a two bay plan with the front bay having the semi open porch and vestibule and a guest bedroom adjoining it. A linear courtyard segregates the front bay from the rear one enhancing the sense of openness from the enclosed spaces. The rear bay has the living, dining and kitchen on one side and master bedroom on the other side with a semi open lounge that separates these zones in the rear bay.